Cardiotraining thuis – welke apparaten kies je?

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen raadt voor volwassenen aan om minimaal vijf dagen per week matig intensieve lichamelijk beweging te hebben. Hieronder wordt verstaan: stevig doorlopen, fietsen of tuinieren. Mocht je dit al doen of je conditie willen verbeteren, dan is intensievere cardiotraining nodig, waarbij je merkt dat je hartslag en ademhaling versnellen en je behoorlijk begint te zweten. 

In de zomer kun je cardiotraining comfortabel buiten doen, maar niet iedereen wordt blij van strijden in herfstig of winters weer. Daarnaast voelen sommigen zich niet fijn bij in het openbaar trainen. Voor deze mensen is het nuttig om een cardio-apparaat aan te schaffen, waarmee ze cardiotraining thuis kunnen uitvoeren wanneer zij willen. In dit artikel lichten we de meest gangbare typen cardio-apparaten toe.

1. De hometrainer

Met een hometrainer fiets je, maar je komt natuurlijk niet vooruit, want dat zou onhandig zijn in huis. Je kunt hierbij weerstand, dus zwaarte van het trappen, instellen. Ook kun je qua intensiteit afwisselen door te gaan staan en dan weer te gaan zitten. Er bestaan workoutprogramma’s, bijvoorbeeld op YouTube, waarmee je door je training uitgedaagd en gemotiveerd wordt. Ook met Tunturi Routes kun je virtuele workouts volgen, waardoor je toch nog een beetje buiten bent. Hier vind je verschillende hometrainers.

2. De loopband

Als je van hardlopen houdt, is dit een goede optie. De meeste mensen weten wel hoe een loopband ongeveer in z’n werk gaat. Op een loopband kun je tempo en helling afstellen. Met Tunturi Routes, een app die je kunt koppelen aan de loopbanden van Tunturi, kun je virtuele workouts volgen, waarbij het tempo en de helling van loopband automatisch worden afgesteld. 

3. De crosstrainer

Qua bewegingen zit de crosstrainer een beetje tussen de hometrainer en loopband in. Ook hier kun je weerstand afstellen. Je kunt je armen gedwongen meebewegen door de hendels vast te houden die mechanisch zijn verbonden aan de pedalen. Tevens kun je ervoor kiezen om je handen en armen stil te houden door aan een andere greep vast te houden. Dit laatste maakt je training wel minder intensief. Ook hierbij kun je programma’s volgen via apps.