De actieradius van je elektrische fiets: welke factoren beïnvloeden dit?

Hoewel de accu van een elektrische fiets een levensduur heeft van ongeveer 4 tot 5 jaar, is de accu een van minst duurzame onderdelen van het vervoermiddel. Een accu kan redelijk snel kapot gaan, zelfs een accu van (bijvoorbeeld) de beste amslod fiets 2020. In veel klanten ervaringen (zoals die van Amslod.nl herenfietsen ervaringen) komt het ook veel naar voren dat het een noodzaak is om goed je accu te onderhouden. 

In elk klein hoekje zit namelijk al het gevaar: denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin je de accu op een plek legt waar het net extreem koud of juist extreme heet is. Het gevolg? Je accu gaat stuk of nog erger, het loopt in de fik en we weten zelf wel wat voor schade dat gaat veroorzaken.

Het is dus zeer belangrijk dat je niet alleen je fiets goed onderhoudt, maar ook je accu. Als je regelmatig ritjes maakt op je elektrische fiets (of het nou korte of lange zijn), het is altijd fijn als je niet met een lege accu zit. Anders haal je natuurlijk helemaal niks uit de actieradius van je elektrische fiets! Maar wat is een actieradius eigenlijk? En wat houdt dat in voor het gebruiken van je elektrische fiets? Wij leggen dat voor jou uit in dit artikel.

De actieradius van een elektrische fiets: wat is dat eigenlijk?

De actieradius van een elektrische fiets is het maximale aantal kilometers dat je kunt fietsen met je volle accu. Hoe groter de capaciteit van een accu (en hoe meer elektriciteit de batterij kan opslaan), des te meer je kunt fietsen met ondersteuning. De meeste accu’s kan je gemakkelijk van je elektrische fiets eraf halen en op die manier ook vervangen. Als je dus een zwaardere accu nodig hebt (om bijvoorbeeld sneller te fietsen of langere afstanden te leggen), dan kun je die makkelijk aanschaffen en je huidige verwijderen.

De actieradius van de meeste accu’s die wordt gegeven gelden wanneer je onder perfecte omstandigheden aan het fietsen bent. In sommige gevallen is het dus zo dat je het maximale aantal kilometers dus niet haalt. Er zijn namelijk een aantal factoren die de actieradius van je elektrische fiets kunnen beïnvloeden.

Welke factoren beïnvloeden de actieradius van een elektrische fiets?

Er zijn verschillende factoren van invloed op de actieradius van een elektrische fiets. Sommige factoren zijn afhankelijk van jouw eigen acties (of door omstandigheden waar je nog enige controle over kan hebben. De actieradius wordt in eerste instantie bepaald door de fiets zelf en de accu. Afhankelijk dus van jouw persoonlijke voorkeuren, kies je al de actieradius van jouw elektrische fiets. Er zijn nog enkele andere factoren naast jouw persoonlijke voorkeuren die de actieradius kunnen beïnvloeden. 

Een aantal factoren zijn weersomstandigheden, weerstand, de kwaliteit van de weg waar je op rijdt, het gewicht van je fiets, de levensduur van je accu, de gemiddelde snelheid van de fiets, de trapondersteuning, schakelgedrag en de type vorm van ondersteuning (de sensor).