Deze materialen heb je nodig voor paardrijden

Paardrijden is een bijzondere sport: niet alleen ben je vergezeld met een een paard waarmee je de ruitersport beoefent, je hebt ook veel spullen nodig om deze activiteiten te kunnen doen. Veel van deze spullen zijn ook niet goedkoop: het is dus verstandig dat je gelijk investeert een duurzame materialen, waar je dus een lange periode mee kan werken. Regelmatig poetsen is dus zeker van belang!

Alle paardrijders met paarden weten hoe belangrijk het is om de juiste ruitersport materialen te hebben om de sport te doen op een comfortabele manier. Niet alleen de ruiter moet goed uitgerust zijn, ook het paard moet de juiste spullen hebben om goed te kunnen presteren (op recreatief, competitief en professioneel niveau). Wij hebben de benodigde spullen op een rijtje gezet, zodat jij weet welke spullen je moet aanschaffen. 

1: zadel voor jou en een hoofdstel voor het paard

Tijdens het paardrijden wil je uiteraard comfortabel zitten. Het is dus belangrijk dat je een passend zadel van leder of kunststof aanschaft. Helaas zijn zadels van hoge kwaliteit niet zo goedkoop: vaak kosten zulke lederwaren tussen de 1000 en 2000 euro. Zadels die gemaakt zijn van kunststof kunnen nog ietsje goedkoper uitvallen, maar de duurste (rond de 1000 euro) zijn speciale varianten. Het belangrijkste is dat je een zadel neemt waarvan je verzekert bent dat je er jarenlang plezier aan kan hebben. Dit ligt niet alleen in het materiaal dat je kiest, maar ook hoe je het onderhoud. 

Een zadel van leer kan jarenlang mooi blijven, maar dan moet je het natuurlijk wel goed onderhouden. Je moet dus regelmatig de tijd nemen om het zadel te poetsen met speciale zeep en het daarna insmeren met crème speciaal voor lederwaren. Zo voorkom je dat er scheuren komen in de zadel. Laat de crème goed inwerken voordat je weer gaat rijden. Je wilt natuurlijk niet dat je rijbroek onder de vlekken komt te zitten (en deze kun je er vaak ook niet meer eruit halen).

Niet alleen moet je het zadel op deze manier onderhouden, maar ook het hoofdstel van je paard. Veel hoofdstellen kun je gemakkelijk uit elkaar halen, zodat je elk onderdeel goed kan schoonmaken. 

2: borstels voor het paard in de stal

Om goed voor jouw paard te zorgen, heb je uiteraard de juiste materialen voor nodig. Houd je paard schimmel- en schilfer-vrij door een goede borstel aan te schaffen. Vergeet ook niet om deze borstels regelmatig te ontsmetten met een speciaal ontsmettingsmiddel. Dit doe je twee of drie keer per maand door het verzorgingsproduct te laten weken. Gebruik je dezelfde borstel voor meer paarden? Vergeet dan niet om de borstel na elke schoonmaakbeurt goed te spoelen om schilfers, schimmel en beestjes te vermijden.